De openbaarheidsparagraaf is een verplichting vanuit de Wet open overheid (hierna: Woo, art 3.5). Hierin wordt toegelicht hoe de gemeente voldoet of gaat voldoen aan de plicht tot passieve en actieve openbaarmaking van informatie en hoe zij haar informatiehuishouding structureel verbetert.
De focus van deze openbaarheidsparagraaf is de beschrijvende en kwalitatieve verantwoording op hoofdlijnen over de activiteiten die worden uitgevoerd in 2025 op de thema’s basis informatiehuishouding op orde, actieve openbaarmaking en passieve openbaarmaking. Dit betreft zowel de reguliere activiteiten die uit de standaard budgetten worden bekostigd als de activiteiten die zijn gerealiseerd vanuit de middelen uit het Gemeentefonds voor de implementatie van de Woo.
In onderstaande toelichting is zoveel als mogelijk de verdeling van de drie thema’s informatiehuishouding, actieve en passieve openbaarmaking aangehouden, met de kanttekening dat het in de praktijk met elkaar is verbonden.
Verbetering informatiehuishouding
Voor de verbetering van de informatiehuishouding worden in 2025 de volgende activiteiten gerealiseerd:
- Inrichten informatiebeheer aan de voorkant
In 2025 zal het informatiebeheer in de informatiesystemen van Landsmeer verder worden verbeterd.
- Kwaliteitsafspraken informatie
Het komende jaar zal nog meer nadruk worden gelegd op goede kwaliteit van informatie. Hierover maken we afspraken met de afdelingen. Het doel is om informatie beter toegankelijk en vindbaar te maken voor inwoner en organisatie. Ook kan informatie beter beheerd worden conform wetgeving.
Actieve openbaarmaking
Onder actieve openbaarmaking verstaan we de activiteiten die vanuit de overheid worden ondernomen om informatie uit zichzelf openbaar te maken voor de samenleving en politiek. In 2025 realiseren we hiervoor de volgende activiteiten:
- Aan de slag met actieve openbaarmaking
In 2024 zijn de eerste informatiecategorieën door Landsmeer actief openbaar gemaakt in de Woo-index. Ook bepaalt het college een ambitie voor de omgang en verdere implementatie van de Woo. Hierbij wordt meegenomen wat de Wet voorschrijft en wat de organisatie aankan. In 2025 zal een pilot volgen rondom het publiceren van Woo-verzoeken. Doel is om te komen tot een stappenplan voor het publiceren van informatie uit de overige informatiecategorieën.
Passieve openbaarmaking
Onder passieve openbaarmaking verstaan we het openbaar maken van informatie naar aanleiding van een verzoek uit de samenleving, zoals de Woo-verzoeken. De volgende activiteiten zijn gerealiseerd:
- Er is een Woo-contactfunctionaris aangewezen.
De Woo-contactfunctionaris speelt een centrale rol bij het snel en gericht afhandelen van Woo-verzoeken en informatieverzoeken. Hoewel het huidige proces rondom de afhandeling van Woo-verzoeken (en informatieverzoeken) al goed loopt, zal in 2025 worden geanalyseerd waar het proces sneller en efficiënter kan.