Paragrafen

Bedrijfsvoering

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) heeft een steeds grotere invloed op de samenleving, het dagelijks bestuur en de producten/diensten van onze gemeente. Ook in 2025 zullen we de nodige inspanningen moeten leveren om te voldoen aan de wettelijke eisen. Ook zullen we blijvend in ontwikkeling zijn aan een goede en efficiënte informatievoorziening, die ondersteunend is aan de dienstverlening.

Reeds in 2022 heeft er een vooronderzoek plaatsgevonden om een begin te kunnen maken aan Configuratiemanagement. Configuratiemanagement zorgt voor een actueel inzicht in alle hardware en software en onderlinge verbindingen binnen de organisatie en is een belangrijk aspect voor het verhogen van de digitale weerbaarheid van de organisatie. In 2024 is deze inventarisatie afgerond en kunnen we met de aanpak hiervan starten.. Het vormt een belangrijke basis voor de continuïteit van al onze processen en diensten, deze zijn immers zonder uitzondering afhankelijk van ICT-ondersteuning.

We werken ook in 2025 toe naar de zogenaamde ‘Modern Workplace’: een werkomgeving die is aangepast aan de behoeften van de hedendaagse, digitale werkcultuur. Het draait om het gebruik van technologieën zoals cloud-oplossingen, samenwerkingstools, en beveiligingsoplossingen om werknemers flexibeler en productiever te laten werken, zowel op kantoor als op afstand.

Informatiebeveiliging en Privacy  
Informatiebeveiliging en Privacy staan in Landsmeer hoog op de agenda. In 2024 is de  bezetting op deze thema’s (vast en flexibel) ingevuld en zijn er meerdere onderwerpen en projecten opgepakt om de informatieveiligheid verder te bevorderen binnen de organisatie. Op deze basis kunnen we in 2025 voortgaan en toewerken naar de  NIS2-richtlijn. Het is duidelijk dat deze wet voor de informatiebeveiliging van gemeenten grote effecten heeft en zal blijven hebben, onder meer:

  • zal er veel meer aandacht gegeven moeten worden aan beveiliging van de taken die de gemeente niet zelf uitvoert (uitbesteed aan leveranciers, verbonden partijen, werk in ketens) maar ook zorg moet dragen voor 24-7 monitoring van onze netwerken in het kader van cyber security.

De BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) is inmiddels een wettelijke verplichting die ook in 2025 van de hele organisatie steeds meer inspanning vraagt.

Deze pagina is gebouwd op 02/14/2025 13:39:01 met de export van 02/14/2025 13:33:08