Algemeen

Leeswijzer

De begroting bestaat uit de volgende onderdelen; Algemeen, Programma's, Paragrafen, Financiën en de Bijlagen .

Staat er bij de verschillenkolom een positief bedrag dan is dat positief (minder uitgegeven of meer ontvangen). Door de afronding in hele euro's kan het voorkomen dat tabellen niet 1 op 1 aansluiten op elkaar en dat afrondingsverschillen zichtbaar zijn. Het kan zijn dat u het begrip "Budgettair neutraal" tegenkomt. Dit betekent dat een mutatie per saldo geen geld kost of oplevert.  Door aan de toelichting toe te voegen dat de mutatie budgettair neutraal is, weet u als lezer dat een en ander neutraal gedekt is.

Algemeen
In het onderdeel algemeen vindt u de inhoudsopgave, financiële samenvatting van de begroting 2025- 2028 en deze leeswijzer.

Programma's
Er zijn vijf beleidsprogramma’s: Algemeen Bestuur, Integrale Veiligheid, Ruimtelijk Domein, Sociaal Domein en Financiën. Per beleidsprogramma is het volgende opgenomen:

  • De betreffende portefeuillehouder(s);
  • De missie van het programma;
  • Speerpunten: In het speerpunt omschrijven wij het maatschappelijk belang, onder wat willen wij bereiken de stip op de horizon en het einddoel waar wij naar toe bewegen. En wat gaan wij ervoor doen bevat  de concrete acties. Hier zijn de speerpunten voor het komend jaar opgenomen en wordt aangegeven wat we gaan doen om dit te bereiken.
  • Financiën: hier is onder 'Wat mag het kosten' per product-activiteit aangegeven welke lasten en baten in meerjarig perspectief zijn opgenomen en op programma niveau de toevoegingen en onttrekkingen aan de reserve(s).
  • Beleidsindicatoren: hier zijn de verschillende (verplichte) BBV indicatoren opgenomen met de laatst bekende gegevens.
  • Beleidsstukken: Onder dit kopje staan de huidig geldende beleidsstukken behorende bij het programma.
  • Verbonden partijen: Hier vindt u een lijst van de relevante verbonden partijen behorende bij het betreffende programma. In de betreffende paragraaf vindt u een volledige lijst aan.

De programma's bestaan uit verschillende taakvelden die diverse posten omvatten. Hieronder een omschrijving van die posten die alle programma's identiek zijn:

Actualisatie kapitaallasten begroting 2025-2028
De actualisatie van de kapitaallasten 2025-2028 betreft de kapitaallasten volgend uit de tot nu toe geactiveerde investeringen. De actualisatie betreft investeringen die op alle programma's betrekking hebben.

Actualisatie kapitaallasten MIP 2025-2028
De actualisatie van de kapitaallasten MIP 2025-2028 betreft de kapitaallasten volgend uit de aanpassingen op de komende investeringen. De actualisatie betreft investeringen die op alle programma's betrekking hebben.

Actualisatie formatiebegroting 2025-2028
De actualisatie formatiebegroting 2025-2028 betreft de nieuwe personeelsbegroting. Hierin zit alle huidige en door uw raad geaccordeerde formatie alsmede de indexatie op de personeelslasten. Deze financiële gevolgen zijn terug te vinden in alle programma's. De formatiebegroting wordt verdeeld over de gehele organisatie conform een verdeelsleutel. Dit betekent dat de totale kosten van alle posten ook verdeeld worden over de verschillende programma's. Hierbij kunnen ook verschuivingen tussen programma’s zichtbaar zijn vanwege een aangepaste verdeling van de salarissen over de verschillende activiteiten.

Terugdraaien indexatie materiële consumptie
Met ingang van de begroting worden de baten en de lasten op een andere manier geraamd, zie voor een nadere toelichting hierna onder het kopje  ‘A Algemene mutaties inclusief aanpassing systematiek’. Deze toelichting komt u binnen het programma tegen wanneer de budgetten zijn verlaagd met de inflatiecomponent die nog onderdeel was van de vorige begroting.

Paragrafen
Hierin staan de door het BBV verplicht gestelde paragrafen. Dit zijn: lokale heffingen, weerstandsvermogen, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid.

Financiën
Hoofdstuk Financiën bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Financiële positie
  • Overzicht baten en lasten
  • Algemene dekkingsmiddelen
  • Incidentele baten en lasten
  • Overzicht reserves
  • Overzicht voorzieningen
  • Meerjareninvesteringsplan (MIP)

Bijlagen
Het laatste deel van de begroting toont de bijlagen. Hierin wordt onder andere inzicht gegeven in de taakvelden, waarderingsgrondslagen, afkortingen en begrippen, subsidies en het EMU-saldo. Tot slot is ook een bijlage opgenomen met mogelijke oplossingen voor de begroting 2026-2029.

Deze pagina is gebouwd op 02/14/2025 13:39:01 met de export van 02/14/2025 13:33:08