Speerpunten

Weerbaarheid gemeentelijk bestuur en organisatie

Weerbaarheid gemeentelijk bestuur en organisatie

Omschrijving speerpunt

Uit een weerbaarheidsscan, uitgevoerd in 2022, bleken meerdere kwetsbaarheden in de gemeentelijke organisatie ten aanzien van ondermijnende activiteiten. Belangrijk is dat aandacht besteed wordt aan het vergroten en behouden van de weerbaarheid van de gemeente om te voorkomen dat de veiligheidssituatie in de gemeente zich negatief ontwikkelt. In 2024 hebben we ons gericht op de ambtelijke organisatie en hebben we diverse verbeteringen doorgevoerd. Vanaf 2025 zullen we ons daarnaast richten op de bestuurlijke weerbaarheid.

Wat willen we bereiken?

In het IVP is de doelstelling tot 2027 vastgesteld om de weerbaarheid van zowel het gemeentelijk bestuur als de organisatie tegen veiligheidsrisico's te vergroten en te behouden. We zetten ons in om zowel ambtelijk als bestuurlijk in 2027 te voldoen aan de Noord-Hollandse Weerbaarheidsnorm.

Wat gaan we daar voor doen?

- Uitvoeren van het uitvoeringsplan weerbaarheid voor de ambtelijke organisatie in samenwerking met het RIEC en de Provincie Noord-Holland.

- In kaart brengen van knelpunten, problematiek en behoeften met betrekking tot bestuurlijke weerbaarheid. Deze weerbaarheid is nauw verbonden met onder andere het thema integriteit en wordt opgepakt in samenwerking met het CAOP (Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel).

- Adviseren van de driehoek (gemeentesecretaris, griffier en burgemeester) over bestuurlijke weerbaarheid.

Deze pagina is gebouwd op 02/14/2025 13:39:01 met de export van 02/14/2025 13:33:08